Så sant som det är sagt...

Antisemitism i riksdagen
av: Henrik L Barvå

En vanligt förekommande form av antisemitism är att likställa Förintelsen med vad som sker i dagens Mellanöstern och i Israel. Man förvandlar offer till förövare och trivialiserar samtidigt nazisternas folkmord på sex miljoner judar. Det förekommer oftare än man kan tro, särskilt från debattörer som hyser starka sympatier för palestinierna och minst lika starka antipatier mot den judiska staten.
Under onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen gavs ett beklagligt prov på detta. Då sade riksdagsmannen Torbjörn Björlund (v) bland annat följande:
"I dag fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen."
Det är upprörande och anmärkningsvärt att sådana uttalanden förekommer i Sverige Riksdag. Det var tur att Fredrik  Malm (fp) reagerade under debatten, men man kan ju undra om talmannen sov under Björlunds anförande. Självklart borde han omedelbart ha tillrättavisats. De utländska diplomater som brukar titta på debatten måste också ha undrat.

Att det fått så liten reaktion säger en hel del om debattklimatet i landet. Här oroar vi oss mer över om Muhammedteckningar upprör muslimer. Att uttrycka sympati för Israel är suspekt, men att alltid stödja palestinierna är helt i sin ordning. Fråga bara Lennart Eriksson, som blev degraderad efter att ha jobbat 20 år på Migrationsverket sedan hans överordnade märkt att Eriksson på sin privata blogg givit uttryck för pro-israeliska uppfattningar. Samtidigt har det varit helt acceptabelt för ett par på Migrationsverket att vara aktiva i Palestinagrupperna. En av dem, numera pensionär, skrev i Proletären (13/2005) om hur hon blev mäkta imponerad av terroristorganisationen  Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah vid ett möte.
Här finns jobb att göra på Migrationsverket.

Henrik L Barvå

Ledare publicerad i Nya Wermlands-Tidningen (NWT) 16 februari 2008


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback